onsdag 22 februari 2017

Hållbart i praktiken

Det finns så många frågor och osäkerhet i hur man lever hållbart. Det räcker liksom inte att panta burkar, cykla till jobbet och skänka lite pengar till någon välgörenhetsgala. Det handlar om mer. Världen indikerar att många av oss hamnat fel och vad gör man?



En omställning till att förenkla livet, skala bort det som inte är nödvändigt kommer inifrån. Vi behöver se till våra behov - sociala, existentiella och materiella. Vi behöver känna trygghet, tillhörighet, värde, möjlighet att påverka och känna oss tillräckliga. Det hållbara i att hitta dit baseras på hur naturen fungerar, din kunskap om dig själv och hur vi finns för varandra.



Vi har inlett ett "hållbarhetsår", som ger oss möjlighet att för en tid leva och fundera över omställning i praktiken. Detta gör vi ihop med andra vuxna och barn, som en liten familj på Sörby Naturhälsogård. Den yngsta deltagaren är 3,5 år och den äldsta 65 år. 
Det praktiska kretsar kring att vårda naturen, ta till vara på skörd och laga vegetarisk mat - men framförallt lära känna varandra. Allt genomsyras av omtanke och att dela med sig av det man förmår just nu.









Den här första helgen fick vi lära oss beskära fruktträd, täckodla, syra grönsaker, stycka lamm, bygga insektshotell och så frö. Vi insåg att vi kan en del om odlande redan, vilket många deltagare inte kunde. Helt klart är det kunskap som går förlorad idag - för maten ligger ju liksom där i livsmedelsbutiken. Fast om man ser på hur ineffektiva stora monokulturer är jämfört med eget odlande, blir valet enkelt. Odla nära och ät efter säsong!





Vi pratade mycket om att det är så givande att möta folk som brinner för hållbarhetsfrågor. Man delar ofta samma funderingar över hur man ska få det egna livet att gå ihop utifrån en hållbar livsstil. Det kan handla om att le mot någon, hålla upp en dörr eller engagera sig i miljöfrågor.  Mest handlar det om att ändra inställning till våra behov.

Materiella behov: Vi har reklamen runt oss överallt och "ha-begäret" är lika illa vare sig du köper ekologiskt eller secondhand. Så att ta bort "behovet" av att köpa, gör vi genom att nöja oss med det vi har, laga och slita ut. Därefter kan man hitta nytt användningsområde eller ge bort. Det går utmärkt att ha gamla möbler, gammal bil och dela redskap med andra.

Sociala behov: Umgås, prata, ta hjälp av varandra - lyssna utan att döma och dela djupa tankar. Något vi märkte många av de yngre deltagarna saknade. De verkade umgås med "facebook-yta" mest hela tiden. Våga vara sårbar helt enkelt.

Existentiella behov: Kom ihåg att vi är en del av naturen och samverkar med den på dess villkor. Sedan kan man lägga till någon religion för att känna ett syfte utöver det. Hitta ditt syfte och låt livet ha sina mörka moln också. 


Nu gottar vi ner oss i mer litteratur, sätter frö, plastbantar och lagar mer vegetariskt. Det är kul och lärorikt. Vi bryr oss och ger kärlek. Kram





torsdag 2 februari 2017

Frö för fler

En del av Duogardens idé är ju att dela med andra. Erfarenheter, nyfikenhet och inspiration. 
När man nu sitter i februari och längtar till att den första vårvärmen väcker liv i allt igen, vad vore väl bättre att se över sina fröer och dela med sig.

Många är vi som låtit spara frökapslar och samlat på oss de små startskotten. Vi testade en del blommor för att variera odlingslottens intryck förra året. Vi hade ringblomma och malva bland hallon och mangold. Jungfru i det gröna bland gullöken. Allt fungerade fint!



Just jungfru i det gröna var kul att testa. Den klarar lerjorden på odlingslotten bra, särsklit när löken var skördeklar fick den fart! Blommorna är härligt blå (har sett att det även finns vita sorter) och snygga att plocka in. Det som kom som en kul överraskning är de vackra frökapslarna som håller formen länge - både inomhus och i landet över vintern. 



Om man stoppar ner några frö i ett litet kuvert, så kostar det bara porto. Gå in på Instagram #duofröbyte eller @duogarden.

Så vi börjar med att erbjuda jungfru i det gröna - vad har du på lager?