måndag 26 februari 2018

Börja med tyg

Innan bebis var född fanns tanken på att testa tygblöjor. Så nu är vi igång!
Vi visste inte mycket innan, utan har läst på och kollat andras råd och tips. Det finns mycket där ute! Först var det lite för mycket olika varianter av tygblöjor att ta ställning till, hur ska man välja bland system och märken? 
Vi började så här:

Först köpte vi vikblöjor av märket "pippi" (billigast på Gekås?). Helt enkelt ett kvadratiskt tyg i ekologisk bomull. Vi köpte på oss 20 stycken och tvättade dem innan användning. De absorberar bättre efter några gånger nämligen. 
Man kan vika dem på olika sätt. Vi började när bebis var två månader och gör så här
Sedan låser vi vikningen med en "snappi", ett fäste med tre hakar - istället för nålar eller vad man hade förr i tiden.

För att inte det ska läcka på bebisens kläder köpte vi PUL-skal (ett slags plastlager som "andas") att ha över vikblöjorna. En sort med kardborre i två olika storlekar (av märket ImseVimse). Den storleken vi köpte passade inte så bra kring de smala benen i början. Så vi kompletterade med två stycken (Buttons) mer rejäla kring benen. Skalet är justerbar med knappar och one size. De kommer alltså passa länge.
Vad tycker vi hittills? 
Imse Vimses skal är nätt och enkelt att justera tack vare kardborrarna. De har också extra fästen när man tvättar dem - vilket tog några tvättar innan jag förstod. Man ska inte använda blekmedel på PUL-skal, vilket jag hade på benresåren och antar att det är därför de läcker ibland vid stor kissblöja.
Buttons-skalen har knappar, även inuti - vilket kan nyttjas för att fästa deras inlägg. Bebis är lite för liten för det ännu. Men de är väldigt säkra mot läckage med vikblöjor under. Det går att använda skalet flera gånger, bara att byta vikblöjan. Dock lite klumpigt på bebisrumpan de första två månaderna. 
Vi ser fram emot sommaren när man kan ha blöjan utan kläder på, för de är så snygga!

Utöver detta vikblöjesystem, som vi kör mest av, har vi tre pocketblöjor (också snygga!). De är märket Alva Baby - så kallade "kina blöjor" vilket eliten i tygblöjevärlden verkar rata. Jag är inte helt klar på varför (tror nog flera "finmärken" också tillverkas i Kina) kanske för att det ej är naturmaterial närmast huden. Dock är det ett smidigt system. De har ytterskal av PUL och liksom en ficka som man kan stoppa med inlägg. 
Inläggen är av tjocka/flera lager tätt tyg/filtmaterial av exempelvis bomull, bambu, hampa eller mikrofiber.  Bra om man vill ha en blöja att bara "knäppa på" och kunna variera uppsugningsförmågan. Eftersom det är vit insida och lite svårare att skölja bort bajs, skyddar vi det med rispapper eller bambupapper. Bara att slänga pappret vid bajsning (just nu smetigt amningsbajs).
Vad vi tycker?
Detta system är smidigt att göra i ordning hemma och ta med när man ger sig ut ex på stan. Troligen också enklare när bebis blir mer sprallig vid blöjbyten. Dock tar det längre tid att torka och man får tvätta allt efter en gång.

Summa sumarum...man sparar mängder av pengar och slipper soppåsar var och varannan dag. Väldigt smidigt att inte behöva köpa blöjor hela tiden. Det är dessutom kul att testa olika varianter och veta att miljön mår bättre av det här. Dessutom finns det möjlighet att sälja/skänka blöjorna vidare - vilka engångsblöjor fungerar för det 😉
Inköpsställen: 
lillemoln.se
babyleo.se
Kolla även in tygbolaget.se som har många fina tygblöjor. Hade gärna testat "puppi" - snygga ullskal. Men nu ligger vi lite lågt med inköpen.