torsdag 9 mars 2017

Ohållbart i det som ska skapa framtid

Vad finns runt omkring dig och livet i samhället som är tecken på ohållbarhet?
Fundera en stund...

När man vill arbeta med det som är hållbart, ser man tydligt det som inte är bra. Det är exempelvis stress, miljöförstöring, ensamhet, köphets, ytlighet, psykisk ohälsa, tidsbrist, konflikter, hat och rasism. Vi vuxna ser det men även barn och ungdomar. Detta leder till oro och otrygghet - som kan leda till mer ohållbarhet om man inte får syn på orsaken bakom och agerar i rätt riktning.
En skolkurator om ungdomarnas ohälsa.

Behovet av att "lyckas"? 
Det råder en enorm hets kring resultat i svensk skola. Skolors personal och elever värderas efter deras betyg och "mätbara" och dokumenterade resultat. Betygsinflationen har nog aldrig legat så högt och lärare pressas att sätta höga betyg - till och med av deras skolledare! Eleverna har alltså inte de kunskaper som betygen är "värda" längre. Se Uppdrag Granskning 
Vill vi ha det så? Yta före innehåll? Detta "produktionstänk" och bevis på "tillväxt"?

Efter snart 20 år i skolvärlden står jag nu i denna röran och känner att det är en kamp för hållbarhet varje dag. Som lärare är du allt oftare maktlös i frågan och man blir lätt "avprofessionaliserad" (trots lärarlegitimation, behörighet och universitetsstudier på över 5 år). Mer på området avprofessionalisering av lärare . Det ska helt enkelt levereras på topp, trots allt större utmaningar i vardagen. När framgång baseras på enbart "mätbara faktorer" i alla lägen, blir man less.

Så vad har vi då för möjligheter? För det första måste man se till vad man arbetar med - människor! Dessa har tankar, behov och relationer är det viktigaste av allt. Det utgör själva myllan. Lär känna den!
"Eleverna trivs verkligen med dig - din sociala förmåga, men det har du inte betalt för." Mysigt sagt av skolledare? Så kan vi inte ha det! 

Har Sverige råd att förlora personer med enormt engagemang i diverse yrkesroller? Alla som med mänsklig kraft arbetar med hållbarhet - både inre och yttre. Där behov kommer till sin rätt, där man trivs och frodas. 
Blir förbannad och uppgiven av att fler inte förstår. Jag kommer aldrig ösa på konstgödning (högre betyg). Det är den hållbara odlingen jag vill ägna mig åt, den finns eller så skapar jag den ihop med fler som förstår...någonstans. Det valet har vi alltid.








lördag 4 mars 2017

Mandelmanns...

Den första säsongen av "Mandelmanns" på TV4 har vi följt med leende på läpparna. Vi har känt igen oss på flera sätt, inte så mycket i själva gårdslivet, eftersom vi bor i två städer, men i känslorna. Skala man av det praktiskt tillrättalagda inför TV-kameran, så lyser deras glädje fram. Och vi är inte ensamma med den uppfattningen.

Så när Mandelmanns visar kronärtskockor i TV-rutan, kan vi konstatera att fröna är slut i butikerna några dagar efteråt. Vi har haft den effekten tidigare, med Ernst och mat-Tina. Varför?

Glädje och genuint intresse inspirerar väldigt mycket. Just nu suktar många efter att hitta tillbaka till tid med varandra och tid på naturens villkor. Ingen stress, inga krav utan hårt arbete som baseras på årstiderna. Energin man har på sommaren balanseras av den viloperiod som mer råder under vintern. Många yrken har inte några viloperioder utan kräver 100% varje dag, på någon annans villkor. 
Så självhushållning lockar, man skapar något för sig själv och överflödet kan man spara eller dela med andra. Likaså kunskap, dela och lagra till nästa tillfälle. Maten man äter vill man ha koll på, hälsosam och ekologisk. Inget går förlorat.

Men framför allt handlar det om relationer - det är kärnan i Mandelmannseffekten! Känslan till naturen, maten och människor. Att bry sig, att glädjas och dela det med andra. Det är våra behov, det skapar trygghet och harmoni. Vi är där, närvarar, tar in och förstår! Utan "känslan" i det man gör blir det sällan bra. Men då är det också värt att gå upp mitt i natten för att elda fram värme till aprikosträden, bryta upp ladugolvet för att få fram kattungarna och pressa grönsakerna till syrningar. 

Det här är ingen tillfällig effekt, där här är så vi vill leva - om vi bara vågar tro på det.
(samtliga bilder TV4)