söndag 2 oktober 2016

Tack och varsågod

Odlingsåret börjar mattas av. Många nya växter har prövats, och med det mängder av nya recept.
Syrade morötter är verkligen en höjdare och nyttigt. Fräsch mat för magen och alla näringsämnen sparas. Testa!
I veckan blev det plockning av havtorn och lite sylt av det. En underbar smak och fylld med c-vitamin och till och med fettsyror. Precis vad vi behöver.

Äter man det naturen har att erbjuda och tar hand om det väl är det bara en vinst för våra kroppar. Känns dessutom helt fantastiskt att det är så generöst i naturen och kryllar av mat överallt. Drömmer om att gå någon utbildning i traditionella kulturväxter som kan nyttjas i mat och dryck. Tipsa gärna.

Men det finns också växter som jorden behöver. Vi talar om gröngödslande växter och till nästa år prövar vi några till. Det blir tagetes "ground control", bovete och en sommarblomsblandning (från impecta). Även luktärtor är bra att låta stå kvar för att sedan på våren gräva ner i jorden. Vi samlar också på oss löv och blandar ner i jorden, särskilt på våren. Eklöv fungerade riktigt bra som ogräshämmande i kanterna av odlingarna så det kör vi nästa år igen. Vår kompakta lerjord har verkligen blivit luftigare och mer lättarbetad både för oss och växters rötter. Naturen kan det här och inget är omöjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar