Att göra eget julgodis är en företeelse i början av december sedan säkert 6-7 år tillbaka. Tillsammans med vänner diverse kolor kokats, choklad smälts, wienerkulor rullats och pepparkakor kavlats, för att sedan delas upp. Lite av varje, mums!
Eftersom mat med bra innehåll ligger varmt om hjärtat, ville vi testa att göra korv i år - från utvalda råvaror. Efter lite sökningar på internet, planerade vi för en chilikorv och en prinskorv. Nya saker att lära sig som vad fjälster är och hur man monterar ihop en gammal hushållsassistent.
Fjälster av svin (lite för stort för vad vi hade tänkt, får är smalast - så det tar vi nästa gång) blötlades och sköljdes rent invändigt. Lite pilligt, men kul att se hur det verkligen korvade sig. Vi testade en sprits och det fungerade bra.
Vi malde köttet ihop med lite späck, varvade de olika kryddade köttbitarna för att få en jämn blandning från början. Kryddorna var ju redan tillsatta också för att slippa röra i färsen i onödan. Snabbt in i kylen för att hålla färsen fri från tillväxten av bakterier som rumstemperatur kan stimulera.

Vi provade några av korvarna genom att steka dem (resten hamnade i frysen till jul) och picka dem med tandpetare för att inte skinnet skulle spricka. För att vara första gången blev vi väldigt nöjda med smaken. Däremot får formen förbättras till nästa gång, för det här hantverket kräver lite övning.
hur man knyter korv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar