torsdag 26 januari 2017

Spargris

Hur man än vrider och vänder sig är det där med ekonomi en del i livet. Så lite spartips, i vardagen och andra finansieringsfunderingar, kommer här.
Det är en del utgifter som man faktiskt inte behöver och dessutom gynnas hållbarheten på planeten om vi minskar på resursanvändningen.

Ta till exempel påsar - vare sig de är av plast eller papp, återanvänd dem! Ju fler gånger ju bättre. Här används mest tygpåsar (älskar leta tyger på secondhand) eller medhavd väska. 
När det gäller livsmedel - skölj ur och återanvänd plastpåsar, använd smörgåspapper, förvara i glas eller metallburkar.

Ta cykeln och fötterna när du transporterar dig. Vi skaffade en smidig cykelvagn förra året och den används flitigt när vi tar oss till odlingarna och bikupan. Enkel att fälla ihop och tar inte särskilt stor plats i förrådet. Om du kan...åk mer tåg, spårvagn och buss.







Maten - laga egen från grunden och baka. Odla gärna råvarorna och välj grödor som håller länge. Den största behållningen med odlandet är att det blir hälsosammare och resursslöseriet blir inte av. Vem vill slänga den gröda man har vårdat? 
Köp fryst - oftast billigare än färskt och håller längre.




 











Bokashi- utmärkt jordförbättring och näring till växterna i en kökskompost. Det blir så klart mindre sopor dessutom. Samla löv, mindre grenar, gräsklipp och gödsel - gräv ner i trädgårdslanden, maskarna gör jobbet och finfördelar näringen. 

Städning. Använd trasor som går att tvätta. Vi har egna som både suger upp bra och skrubbar bort smuts. Dra ner på städmedel, man behöver inte alla "special medel". Ättika, bikarbonat, såpa, diskmedel och galltvål fungerar bra till mycket ihop med varmt vatten. Dammsugare utan påse finns - bara att tömma behållaren och du slipper leta efter nya påsar i butiken.

Lågenergilampor, LED och timer. Använd bara ljuskällorna när du behöver och inred så att ljuset finns naturligt med fönster, speglar och ljusa kulörer.

Låna - böcker och tidningar finns på biblioteken. Där arrangeras också föreläsningar och andra kunskapsutbyten gratis. Verktyg, kläder och redskap kan man låna av varandra. Inte behöver du väl köpa nytt om du bara använder det någon gång?
...

Eftersom vi är beroende av de naturliga system som finns, har vi velat bidra så hållbart som möjligt. Att skaffa och sköta bin är en del i det. Det är verkligen en materialhobby- ramar, vax, bin , kupor, skyddskläder och honungsslungning med alla dess tillbehör. Hittills har vi lagt ut runt 7000 kronor bara på att starta ett samhälle (ingen honungshantering). Som det ser ut nu hoppas vi på att våra bin överlever vintern - annars blir det ytterligare utgifter i att skaffa nya. 

Inkomster från biodling? 
Svensk honung håller hög kvalitét och arbete med att hålla dem friska ligger bakom. Men det lönar sig sällan ekonomiskt att sälja små mängder honung. Det lönar sig däremot i naturen, tillgången på frukt, bär och frö är beroende av pollinerare.
Planen är att sälja andelar av vår biodling. Dels för att få ekonomiskt bidrag men även informera och skapa ett intresse för bin och nå ut med honungsprodukter. 

På något vis måste man bidra till det hållbara samhället - än mer i dessa tider då vi lämnar spår på planeten bara genom att existera. Att vara mer sparsam och skapa en ekonomi där det lönar sig att vara det är i alla fall något.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar