För snart ett år sedan kom boken "Jordad - ett enklare liv i kollapsens skugga" av David Jonstad. Den dök upp lite i diverse medier, innan nyfikenheten här slog till och stegen togs mot biblioteket. Den var utlånad, reserverad och "försvunnen" ett tag, men till slut kunde jag få ett lån.
Har nu läst den på väg till jobbet och under andra lämpliga stunder. Titeln lockar och skapar uppmärksamhet (hans tidigare bok heter just "Kollaps"). Innehållet varvar journalistisk research om samhällens kollaps med författarens egna tankar om ett konsumerande samhälle som är i ett skifte mot att hitta andra lösningar.
Helt i linje med de tankar som finns här på bloggen.
Boken "Jordad" reder ut myter, fördomar och ger historisk förståelse för samhällen i förändring. Framförallt påminns man om hur det hänger ihop. Hur vi hamnat i ett system där vi konsumerar för fullt, sätter oss i skuld och tappar känsla för relationer, hållbarhet och generositet, vänlighet, behov av vila och individualismens ego tar över på andras bekostnad,
som här...
Det är svårt att se denna ekologiska helhet och få inblick i sambanden - hur vi påverkar hela livsmiljön, inklusive sig själv, när man inte tar sig an ursprunget. När man till exempel låter några få producenter långt bort odla stora areal av monokulturer, påverkar det negativt på många sätt. Transporter ökar, jorden utarmas och kräver mer konstgödning, besprutning, bevattning och mångfalden i naturen försvinner. Sjukdomar ökar och hälsan försämras. Samt att energi i form av olja pumpas upp, förbränningen ökar och koldioxiden lagras i atmosfären, temperaturer stiger. Helt enkelt ohållbart.
När man ser på sin omgivning förfasas man över att så många inte inser detta eller är beredda att förändra. Det är först när katastrofer slår till som vi tvingas värdera allt annorlunda.
Men tills dess låt oss börja med den lilla människan .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar