fredag 18 november 2016

Tips i köket

Mat är en njutning och blir allt roligare med åren. Kunskaperna om smaker i kombination med erfarenheter blir liksom en bra grund att stå på. Att inte låta någonting gå till spillo känns väldigt bra och hållbart. Förstår inte de som fyller kylen med varor ena veckan och slänger bort hälften veckan efter - för att det har blivit "gammalt". Vilket slöseri!

Många matvaror har ju bra hållbarhet och hållbarheten blir ännu bättre när man odlat det själv. Ta till exempel tomater, mer smakrika och kan ligga framme i månader om de kommer från egna odlingar. De är inte "stressade" i sin växtprocess eller behandlade med diverse medel för att klara transporter.
Det är bättre att kolla vad som finns hemma och göra slut på det först. Det är roligt att söka upp recept på internet utifrån det man behöver göra av med. Ibland behöver man dessutom tömma allt, passa på att frosta av och städa ur kyl och frys. Sedan kan man fylla med färsk mat igen.
Soppor, pajer och pizza är toppen, som med fördel går att ha i nästan vad som helst. Dessutom smidigt att frysa in. Eller varför inte satsa på mer hållbara råvaror. Rotfrukter är inte så trist och många "nödvändiga" ingredienser att ersätta med annat. Till exempel färsk gurka - varför ha detta mitt i vintern?
in America

Några favoriter är: 
-Squash (mer användbar än gurka), håller i rumstemperatur och går att steka, göra inläggningar, fylla och gratinera och baka med - toppen! Kan även tärnas och förvaras i frysen
- Romansallat och spenat,förvara svalt i påse och med minimal fukt så håller den sig krispig och god. Klipp ner till mackor och maträtter. Enkelt att odla under fiberduk.
-Morot, fantastisk hållbar och underbar att mjölksyra, riva i färsrätter eller baka med
-Lök, håller utmärkt om man odlat den själv, kan läggas in, frysas hackad och förhöjer smaken (särskilt vitlök)
-Chili, torka eller gör sås, oljor. Finns många olika sorter och Criolla de cocina är en användbar snäll favorit.


Det är bra om man drar ner på kött eller äter "mindre djur" som fisk eller kyckling. Självklart ekologiskt och gärna från något lokalt med småskalig djurhållning. Ägg är utmärkt källa till mycket av de näringsämnen som behövs och hållbart länge. Vi gör av med massor av ägg, som frukost och till bakning, matlagning. Stadshönor kanske?

hållbart






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar